Ujlaki Andrea

pszichológus

Pszichológus vagyok, mely fontos hivatás számomra. Nem tudom elképzelni, hogy mással foglalkozzak. A Károli Gáspár Református Egyetemen, valamint az ELTE-n nagy tudású, remek tanároktól tanulhattam, akiknek biztatására már az egyetemi évek alatt, önkéntesként ismerkedtem meg a pszichológia különböző ágaival. Dolgoztam többek között felnőtt pszichoterápiás intézményben, illetve gyermekek mellett iskolában és különböző alapítványoknál, így kristályosodott ki bennem az a kép, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni, nekik és szüleiknek segíteni.

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a gyermekekkel kapcsolatos problémák megoldásához elengedhetetlen mindkét szülő bevonása a hatékony és eredményes fejlődéshez, ezért rendkívül fontosnak tartom a szülőkonzultációk szerepét. Ebben sokat segítenek a család- és párterápiás képzésen elsajátított módszerek és a rendszerszemlélet.

Jelenleg, immáron 5 éve, főállásban óvodapszichológusként is dolgozom, ahol napi szinten foglalkozom 3-7 éves gyermekekkel, szüleikkel és pedagógusaikkal. A gyermekekkel való munkában a játék-, és meseterápiás módszerek dominálnak mind egyéni, mind csoportos formában. A meseterápia azon a felismerésen alapul, hogy nincs olyan helyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja. A gyermekpszichodrámában, melyet Kende Hannától sajátíthattam el, ezt a varázslatos világot használjuk arra, hogy feldolgozzuk, megoldjuk a nehézséget okozó élethelyzeteket, új mintákat alakítsunk ki, és a gyerekek megvalósítsák személyiségük addig rejtett lehetőségeit.

Ujlki Andrea - pszichológus